În cadrul lecției “Das ist mein Hobby” vom învăța despre pronumele povesiv ( Possessivpronomen ) și despre formele acestuia la cazul nominativ.
Pronumele posesiv înlocuiește numele posesorului și pe al obiectului posedat. Se întrebuințează în majoritatea cazurilor adjectival .( vom observa că în unele cărți recente, adjectivul posesiv este numit Artikelwort / Possessivartikel)
Vă recomand cartea .( în această carte veți găsi mai multe exemple și explicații)
În continuare vă voi prezenta formele pronumelui posesiv precedat de un substantiv la cazul nominativ! (vom învăța mai încolo că pronumele posesiv are alte forme, dacă este folosit singur, fără substantiv)
Atunci când vrem să folosim pronumele, respectiv adjectivul posesiv, este important să punem 2 întrebări (pentru a determina corect forma și terminația )
- cine este posesorul? ( așa vom alege forma ): eu, tu, …
- care este terminația? ( ne orientăm după substantivul pe care îl precede, și anume după genul acestuia, numărul sau cazul- în cadrul acestei lecții vă voi prezenta forma acestui pronume la cazul nominativ)
Să luăm câteva exemple pentru a clarifica aceste informații:
Afla mai multe informatii accesand acest link
Das ist mein Hund.
Cine este posesorul? – Eu!
Care este terminația? – substantivul pe care il precede este Hund ( acesta este un substantiv de gen masculin : der Hund și este la singular – la plural ar fi fost die Hunde)
Das ist deine Katze.
Cine este posesorul? – Tu!
Care este terminația? – substantivul pe care îl precede este Katze ( acesta este un substantiv de gen feminin: die Katze, la singular – la plural ar fi fost die Katzen)
Ist das sein Handy?
Cine este posesorul? – El!
Care este terminația? – substantivul pe care îl precede este Handy ( este un substantiv de gen neutru: das Handy, la singular)
Sind das ihre Blumen?
Cine este posesorul? – Ea!
Care este terminația? – substantivul pe care îl precede este Blumen ( este un substantiv la plural, în acest context luăm forma aferentă pentru posesorul “ea” la plural – care este identică cu forma la feminin )
Ist das unser Computer?
Cine este posesorul? – Noi!
Care este terminația? – substantivul pe care îl precede este Computer ( este un substantiv de gen masculin: der Computer, la singular)
Euer Plan ist toll.
Cine este posesorul? – Voi!
Care este terminația? – substantivul pe care îl precede este Plan ( este un substantiv de gen masculin: der Plan, la singular)
Wie heißt eure Lehrerin?
Cine este posesorul? – Voi!
Care este terminația? – substantivul pe care îl precede este Lehrerin ( este un substantiv de gen feminin)
Das ist ihr Auto.
Cine este posesorul? – Ei!
Care este terminația? – substantivul pe care il precede este Auto ( este un substantiv de gen neutru: das Auto, la singular)
Sind das Ihre Bücher?
Cine este posesorul? – Dumneavoastră!
Care este terminația? – substantivul pe care il precede este Bücher ( este un substantiv la plural – în acest context luăm forma aferentă pluralului care este identică cu cea de la un substantiv feminin)
Este important să fim atenți la cuvântul IHR, deoarece acesta poate fi:
- pronume personal , persoana a II-a plural, la nominativ ( stă înainte sau după verb) : Ihr seid nicht allein.
- adjectiv posesiv, persoana a III-a singular, feminin și plural ( obiectul posedat este de gen masculin sau neutru) : Meine Freundin hat ein Auto. Das ist ihr Auto.
- vom învăța mai încolo că și la cazul dativ vom întâlni ihr ( nu vă încarc cu exemple deoarece le vom discuta la momentul potrivit)
Să rezolvăm un mic exercițiu.
Ich bin Ärztin und habe zwei Kinder. ……………………. Kinder gehen in die Schule. ………………… Tochter ist 5 und ………………… Sohn ist 7.
Cine este posesorul? – Eu!
Ce folosim ? – mein sau meine! ( in funcție de genul substantivului pe care il precede , de număr și caz- în această situație este cazul nominativ, deoarece doar despre aceste forme am vorbit)
Pentru a consolida cele explicate mai sus, vă recomand să rezolvați exercițiul următor.
Completați propozițiile cu adjectivele posesive corespunzătoare:
a) Maria hat zwei Kinder. ……………. Sohn heißt Marco und …………….. Tochter Marta.
b) Christian hat zwei Kinder. …………………. Sohn heißt Marco und …………………. Tochter Marta.
c) Meine Eltern haben ein neues Auto. Das ist …………. Auto.